A mai bejegyzés az Egyetem tér előtti kereszteződés problémáiról, illetve a városvezetés azon elképzeléséről szól, hogy körforgalmat alakít ki itt. 

Azt mindannyian, akik ebben a kereszteződésben a reggeli vagy délutáni órákban vagyunk kénytelenek áthaladni, tapasztalhatjuk, hogy nem tudja átereszteni a forgalmat. Mi ennek az oka?

Reggel a Dóczy és Bólyai utca felől érkező forgalom azon része, mely a Klinika felé kíván fordulni, a Nagyerdei körútnál elsőbbséget kell, hogy adjon és így hosszan feltorlódik. Az autósok sokszor benn ragadnak az Egyetem tér közepén lévő kereszteződésben, akadályozva ezzel a Nagyerdei körút felől érkezőket, akiknek a Simonyi út felől érkező része az ő kikanyarodásukat blokkolja. Ezzel kialakul a róka fogta csuka állapota. Az alant lévő kezdetleges skiccen fekete X-szel jelöltem a problémás részeket.

 

Délután a forgalom megfordul és a Klinika, illetve a Simonyi út felől a Nagyerdei körúton érkezők száma növekszik meg, ugyanakkor hiába kevesebb a forgalom a Dóczy és a Bólyai utcák irányából, az ugyanúgy feltorlódik és bennragad. További problémát jelent ilyenkor a Bólyai utca felé tartók nagy száma, akik szintén feltorlódnak, mert a Dóczy utcáról jövőknek elsőbbségük van.

Mit lehetne tenni és mit tervez a város?

A város körforgalmat tervez az Egyetem téren kialakítani. A tervekről ebből a linkből lehet tudni, ennyi volt a hír az év elején. Aztán a kampányban megjött a frissítés, hogy Debrecen megnyerte forrást. Sajnos a terveket sehol sem lehet megtalálni erről a körforgalomról. Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy a fentebb vázolt problémát hogyan kívánják orvosolni. Ugyanis egy egyszerű körforgalom nem fogja. A lenti ábra megmutatja miért nem.

 

Elnézést kérek a gyerekrajz minőségét is alulmúló ábrázolásért, de elég jól látható, hogy a probléma megismétlődik ebben az esetben is.

Kíváncsian várom a terveket. Véleményem szerint a körforgalom csak akkor tudna hatékonyan működni itt, ha a Nagyerdei körút Klinika és Simonyi út felől érkező szakaszait külön-külön vezetnék be a tervezett körforgalomba ( a Bólyai és Dóczy utcákat szintén), de ez a villamos pályájának a körút másik oldalára helyezése nélkül kifejezetten veszélyes lenne. Amíg a körforgalom nem kezd épülni, addig minimál megoldásként az első képemen X-ekkel jelölt helyeken olyan sárga keresztcsíkos felfestést kellene alkalmazni, mely kijelöli a kereszteződés szabadon hagyandó részét.

Ugyan nem szorosan ide tartozik, de az is érdekes, hogy miért van szükség az Egyetem sugárúton a Nagy Lajos király térig a város felé tartó szakaszán buszsáv kialakítására? Rengeteg parkolót fog elveszíteni az Egyetem sugárút egy olyan szakaszon, ahol a buszoknak külön sáv biztosítása semmilyen előnyt nem hoz. Forgalmi torlódás legfeljebb augusztus 20-án alakul ki ebben az irányban, mikor a virágkocsik lassítanak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://debrecencruise.blog.hu/api/trackback/id/tr572372277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcö 2010.11.04. 08:26:09

Én nem is hallottam erről a buszsávos tervről, semmi értelme nincs. Alig jár ott pár busz, azok sem sűrűn, és a rolling rockig nincs is nagy forgalom. Reméljük nem valósul meg. Ki talál ki ilyen hülyeséget.

bvb09 2012.03.09. 13:41:33

Szerencsére nem így van megtervezve. Addig meg mindek hülyeségeket irogatni, míg nem láttad a terveket...

subtotal 2012.03.09. 13:57:47

@bvb09: felhívnám a figyelmed arra, hogy a bejegyzés 2010. októberében lett publikálva, akkor annyi info volt, hogy:
"A másik körforgalmat az Egyetem téren fogják kialakítani az Egyetem sugárút és az Egyetem tér csatlakozásánál."
Ha van egy linked a tervekkel, azt megköszönném. De le is írhatnád, hogyan van megtervezve.
süti beállítások módosítása