A tavaszi nagytakarítás

2011.04.07. 18:00

Itt a tavasz, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak ÉS vagy 3 hete elkezdtek újra búgni az AKSD utcaseprő gépei az utcákon. Éppen ideje volt már hozzákezdeni és piros pont az önkormányzatnak, hogy nem várta meg vele a májust, ahogy pár évvel ezelőtt ez még szokás volt. A közmunkások is takarítgatnak városszerte, ezen a héten már seprűt és lapátot is láttam a kezükben, ami mindenképpen előrelépés az eddigi szúrkálósbothoz képest.

Néhány javító szándékú megjegyzésem mégis lenne:

1. A közmunkások - szerencsétlenek - a cirokseprűkkel próbálják a padka mellől és az utak, járdák melletti néha füves területekről összeseperni a csikket és egyéb szemetet. Ez nem túl optimális eszköz erre, gereblyét és utcaseprő partvist kellene inkább rendszeresíteni. Esetleg a soha véget nem érő csatornázás nyomainak eltüntetésére is bevethetnék a field force-t, mert semmit nem ér a takarítás, ha az otthagyott, el nem rendezett területről folyamatosan kavarja a port a szél.

2. A munkásokat az utak melletti területekre púpszerűen az autók által kicsapott homok és kosz eltávolítására is be lehetne vetni. Az ugyanis az első csapadékosabb időszak alkalmával ez elkezdi magát visszadeponálni magát az úttestre teljesen láthatatlanná téve az út tisztán tartását szolgáló befektetett erőfeszítéseket.

3. A seprőautók sok helyen (ahol lakom ott is) hetente kétszer járnak, ez megítélésem szerint kétszer sűrűbb, mint kellene. Jobb lenne nagyobb területen hetente egyszer seperni az utcákat. Esetleg azon is el lehetne gondolkodni, hogy télen szárazabb vagy enyhébb időszakokban is végig lehetne a gépekkel szaladni a városon, hogy olyankor egyébként is a fűtésből eredő légszennyezéssel terhelt levegőt ne terheljük további porszennyezéssel.

4. Hiába jár a seprőautó, ha csak az út közepét tudja megtisztítani a parkoló autóktól. Éppen ma láttam, ahogy az Egyetem sugárúton csak néha-néha tudott a gép a padkához férni a parkoló járművektől. Más országokban ezt úgy csinálják, hogy megvan a rendje pontosan, mikor jön a takarítóautó és arra az 1-2 órára tiltják a parkolást elszállítás terhe mellett az adott szakaszon. Mint "best practice", talán át lehetne venni. Szerintem az ott lakók zömében gyorsan megszoknák és még támogatnák is.

5. A kereszteződésekben felhalmozódott piszok sajnos sok helyen ott marad, kifejezetten a forgalomtól elzárt területek - rendőrháztáji - esetében jellemző ez. Ezeken a helyeken a gépi takarítás mellett talán kézi erőt is megérne alkalmazni.

Érdekes figyelni, hogy a tél során akkurátusan takarított, a Közútkezelő által felügyelt szakaszok mennyire piszkosak a város által karbantartott szakaszokkal szemben. Kíváncsi vagyok, hogy a Közút mikor kezdi el a maga tavaszi hadműveletét? A Balmazújvárosi és Füredi út például már epekedve várja a takarító gépeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://debrecencruise.blog.hu/api/trackback/id/tr342802515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása