Folytatva a Balmazújvárosi út elemzését, tovább haladva a város felé kapcsoljuk le a lámpát, csökkentsük a sebességet, mert elhaladva a városhatárt jelző tábla mellett egy újabb kereszteződéshez érkezünk.

 

A Norc-ról származó fotó megmutatja a hely problémás pontját: a két, a kereszteződés közepén elhelyezkedő oszlopot.

Miért okoznak ezek az oszlopok problémát?

A keresztirányú forgalmat mindkét irányból (a Metro és a Kishatár út) egyszerre engedi a lámpa úgynevezett telezöld alkalmazásával, azaz egymással szemben elindulva mehetnek az autók jobbra, egyenesen és balra. A két oszlop között lévő hely azonban szűk ahhoz, hogy ezt a forgalmat problémamentesen átengedje, az autósok nem mernek előremenni a kereszteződés közepére a szűk hely miatt, a rövid lámpaváltáson így csak pár autó jut át. Ez azzal jár, hogy a késő délutáni órákban a Metro felől feltorlódik a sor, akár 4-5 lámpaváltást is várniuk kell az onnan kihajtani szándékozóknak.

Mit lehetne változtatni?

Két azonnali forgalomszervezési változtatás lehetséges véleményem szerint:

1. A Balmazújvárosi úton egyenesen haladók kárára a keresztirányú forgalom számára rendelkezésre álló idő megnövelése. Megfigyeléseim szerint a lámpa tovább zöld ugyanis a Balmazújvárosin egyenesen haladóknak, mint amennyi az áthaladni akarók átengedéséhez szükséges, ettől azonban a két oszlop okozta probléma nem oldódik meg.

2. A Metro és Kishatár út irányából az egyenesen továbbhaladás megtiltása és a balra fordulók számára sávok felfestése a kereszteződésben, mely a szemben fordulótól balra történő elhaladást jelölné ki. Ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehetne mégis a Kishatár út irányából a Metro-hoz eljutni és fordítva? A megoldás:

- azok, akik a Kishatár útról mennének a Metro irányába, balra kanyarodás után a benzinkút mögött elhaladva el tudnának az áruházakhoz jutni.

- akik pedig a Kishatár út felé mennének egyenesen, ők a Metro-tól balra kikanyarodás után a körforgalmon keresztül, a Cora előtt elhaladva juthatnának vissza a Kishatár útra.

Apropó körforgalom: mostanra, a megváltoztatott felfestéseknek köszönhetően problémamentesen üzemel a Balmazújvárosi úti körforgalom. Körülbelül egy hete azonban sürgés-forgás vette kezdetét, egy lehajtót építenek közvetlenül a körforgó előtt, a városból kivezető oldalon.

Tudja valaki, milyen célból?

Hallottam olyan szóbeszédet, ami szerint mivel a körforgalom eddig nem használt kihajtója mögötti területet beépítették, ezért a terület megnyitására szolgáló út ott már nem tud vezetni és ezért szükséges az utat máshova a Balmazújvárosi útba bekapcsolni.

Reménykedem benne, hogy ennek nincs valóságalapja, hiszen ezzel számos jövőbeni probléma alapját vetnék meg. Én a rendezési terven azt látom, hogy továbbra is a körforgalomból történő kivezetés van a tervekben, reméljük ez is fog megvalósulni hamarosan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://debrecencruise.blog.hu/api/trackback/id/tr582410391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása