Jobbra kisívben folyamatosan

2010.10.22. 07:30

Sajnos az európai közlekedési szabályozásból, ezen belül a magyarországiból továbbra is hiányzik pár olyan gyakorlatias szabály, melyet a tengerentúlon, igaz nem minden államban, de régóta alkalmaznak. Az egyik ilyen a piros lámpánál jobbra fordulás lehetősége, melyet itt Magyarországon a legutolsó Kresz módosításból is kihagytak.

Az tengerentúlon kétféle megoldást használnak:

- mindig lehet, kivéve ha tábla tiltja

- nem lehet, csak ha tábla engedi

Részemről én az elsőt támogatnám, de megelégednék azzal is, ha néhány helyen legalább engednék. Reméljük mi leszünk az úttörők ebben az EU-ban.

A poszt apropóját viszont a kisívű kanyarodást néha engedő kiegészítő zöld jelzés alkalmazása adta a Böszörményi út, Doberdó és Vezér utca kereszteződésében.

A Doberdó utca felől érkező forgalom nagy része ugyanis jobbra kisívben halad tovább a Böszörményi úton kifelé a városból. Ezt egy kiegészítő zöld jelzés engedi, míg a forgalom a Böszörményi útról nagyívben a Vezér és Doberdó utca irányába halad. Ezután ez a jelzés megszűnik, majd úgy 5 másodperc múlva a kereszteződésen a Doberdó utca felől érkezők haladhatnak át, tehát azok is, akik ezelőtt jobbra kisívben haladhattak.

A probléma az, hogy addig az 5 másodpercig is haladhatnának kisívben a járművek, míg a Böszörményi útról nagyívben kanyarodóknak pirosra, majd a Doberdó utca felől érkezőknek zöldre vált a lámpa. Ha a kiegészítő jelzés folyamatos lenne, a délutánonkénti hosszú sornak nem kellene fékeznie, majd újra elindulnia, jelentősen növelhető lenne az áteresztő képesség. Az optimális megoldás a kereszteződés Doberdó utcai oldalán alkalmazott lekanyarodó-felhajtó sáv lenne, de ez csak a kereszteződés átépítésével valósítható meg.

A felvetést elküldtem a Hajdú-Bihar Megyei Állami Közútkezelő e-mail címére, ha megérkezik a válasz, frissítem vele a posztot.

A bejegyzés trackback címe:

https://debrecencruise.blog.hu/api/trackback/id/tr462388958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcö 2010.11.04. 08:24:45

Teljesen egyetértek a piros lámpánál jobbra kanyarodás lehetőségével, teljesen jól működik az USA bizonyos államaiban (ahogyan írtad is). Körülnéz az ember és könnyen meg lehet ítélni hogy mehetek e vagy nem. Egyébként szerintem ezt sohasem vezetik be nálunk(sajnos).

A Böszörményis lámpa meg szerintem egy kb. 5 perc alatt beállítható lenne, hogy ne aludjon ki a kieg. zöld, valahol amúgy már láttam ilyet, és tényleg nagyon sokat számítana az az 5 másodperc!

Marcö 2010.11.04. 08:25:48

nekem elveszett itt egy kommentem, nagyon úgy fest...

Marcö 2010.11.04. 08:26:00

ja, most látom csak, előzetes moderálás után jelenik meg. Akkor mégsem veszett el, csak majd később jelenik meg. Egyébként erre miért van szükség?

subtotal 2010.11.04. 08:32:47

@Marcö: nos, eddig így volt beállítva. Mivel én sem látom szükségesnek az előzetes moderációt, megváltoztattam.

subtotal 2010.11.08. 15:59:28

@Marcö: merre láttál ilyet, jó lenne tudnom, mert hivatkoznék rá.
Kaptam választ a Közútkezelőtől, holnap update!
süti beállítások módosítása